Pască din aluat de cozonac
- Ingrediente
-
- 810 grame făină
- 3 ouă
- 220 mililitri lapte
- 35 grame drojdie
- 230 grame zahăr
- 100 grame unt
- 100 mililitri ulei
- 1 lingură smântână
- 35 mililitri borș
- sare
- coajă de lămâie de la 1 lămâie din care se pune şi la aluat şi la umplutură
- 250 grame brânză dulce pentru umplutură
- 50 grame stafide pentru umplutură
- 100 grame zahăr pentru umplutură
- 6 ouă pentru umplutură
- mac
În cuva de la maşina de făcut pâine, se pun ingredientele pentru aluat: laptele,
ouăle,
smântâna, un praf de sare,
uleiul,
untul la temperatura camerei,
borşul, coaja rasă de lămâie,
făina,
şi drojdia.
Vasul se pune în maşina de făcut pâine, se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie, se lasă să se termine partea de frământat (care durează 30 de minute), se opreşte maşina şi se mai porneşte încă o dată programul, astfel încât aluatul să se frământe 1 oră.
Între timp, se pregăteşte umplutura: într-un vas se amestecă brânza proaspătă
cu stafidele,
ouăle,
zahărul şi coaja de lămâie.
Un vas rotund se unge foarte bine cu unt,
se ia din aluatul de cozonac şi se întinde o bază, nu foarte groasă.
Apoi, din acelaşi aluat, se formează 3 fâşii suficient de lungi cât diametrul vasului în care se va face pasca.
Cele 3 fâşii se împletesc
şi se pun pe marginea bazei din vas.
În mijloc se pune compoziţia de brânză cu stafide
apoi se mai fac încă 2 împletituri similare celei de pe margine, dar care se pun peste compoziţia de brânză, sub formă de cruce. Se lasă să crească 30 de minute la loc cald, apoi se unge cu ou bătut,
se presară pe deasupra cu mac şi zahăr
şi se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute.
Se serveşte în ziua de Paşte.
-
milica05 Apr.2018
asa facem!