Gutui
Gutuia se poate consuma ca atare sau cu zahăr, întrucât este puţin acrişoară. Se poate prepara sub formă de dulceaţă, gem, marmeladă, compot. Este adesea folosită ca ingredient la anumite prăjituri. De asemenea poate fi folosită şi la prepararea unor mâncăruri mai speciale.
Gutuia este un bun stimulator al poftei de mâncare. Conţine o cantitate importantă de fibre, are proprietăţi dezinfectente şi favorizează eliminarea acidului uric. Conţine o cantitate importantă de acid citric şi pectină, cu efect benefic asupra sistemului circulator, diminuând tensiunea arterială. Însă are un conţinut nutritiv scăzut, având doar mici cantităţi de vitamine şi minerale, printre acestea fiind vitamina C şi potasiu.
-
Ruladă cu gem de gutui
Se face un pandişpan din ouă, zahăr şi făină. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare. Se bat gălbenuşurile…
-
Dulceaţă de gutui
Gutuile se spală foarte bine de puf, se îndepărtează căsuţa cu seminţe, se taie cubuleţe şi se stropesc…