Peltea de gutui
Cojile și cotoarele de gutui, rămase de la dulceața de gutui, împreună cu merele tăiate în patru se pun la fiert cu apă cât să le acopere.
Se fierb până cotoarele de gutui se înmoaie bine.
Se strecoară printr-o sită deasă sau prin tifon, pentru a se îndepărta toate impuritățile.
Lichidul rezultat se pune pe foc cu zahărul. Pentru fiecare litru de lichid se adaugă câte un kg de zahăr.
Se adaugă și sucul de la o lămâie și zahărul vanilat
și se fierbe până se îngroașă, precum siropul de dulceață. Se verifică terminarea fierberii punând o bobiță de sirop pe o farfurie rece; trebuie să nu curgă.
Nu trebuie fiert prea mult pentru ca se va închega prea tare când se va răci. Trebuie să aibă consistența mierii.
Fierbinte se pune în borcane,
care se întorc cu capacul în jos până se răcesc.