Conserve de fructe
Fructele sunt foarte bune proaspete, dar ele nu cresc în copac tot timpul anului, şi nici nu rezistă foarte mult dacă nu le conservăm. Putem sa le facem compot, dulceaţă sau putem să le păstrăm în congelator. Iarna, când vom dori să facem un tort sau o prăjitură, putem apela la rezerva pusă deoparte din timpul verii.
-
Sirop de căpșuni
Peste căpșunile spălate și fără codițe se toarnă apă cât să le acopere. Vasul se pune pe foc și se…
-
Dulceaţă de căpşuni
Căpşunile se spală si se curăţă de codiţe. În oala în care se va fierbe dulceaţa se pune un rând de…
-
Dulceață de coacăze
Peste coacăzele bine spălate și curățate de frunze, se adaugă zahărul, apa rece, zahărul vanilat, apoi…
-
Peltea de gutui
Cojile și cotoarele de gutui, rămase de la dulceața de gutui, împreună cu merele tăiate în patru se pun…
-
Compot de gutui
Gutuile se spală bine de puf, apoi se taie cubuleţe. Se pun la firt în apă cât să le acopere şi se adaugă…
-
Dulceață de măceșe
Măceșele se spală cu apă rece, apoi se curăţă de codițe și se semințe. Măceşele astfel curăţate,…
-
Magiun de prune
Prunele se spală şi li se scot sâmburii. şi se pun la fiert într-o cratiţă. Se toarnă peste prune un pahar…
-
Dulceață de afine
Afinele se spală în sită şi se culeg codiţele şi frunzele. Se pun în cratiţa pentru dulceaţă, se adaugă…
-
Dulceață de frăguțe
Frăguţele se spală foarte bine sub jet de apă, îndepărtând codiţele, dacă aceaste mai sunt. Apa se pune…
-
Dulceaţă de prune
Prunele se decojesc şi se îndepărtează sâmburele. Peste prunele astfel pregătite se adaugă zahărul şi…
-
Compot de pere
Perele se spală şi se curăţă de coajă. Apoi se îndepărtează mijlocul cu seminţe şi se distribuie în…
-
Dulceață de struguri albi
Se scot sâmburii din boabele de struguri. Se pune la fiert apa cu zahărul şi sucul de la jumătate de lămâie,…
-
Dulceaţă de pepene roşu
Pepenele se curăţă de coajă cu ajutorul unui cuţit. Se taie în felii şi se îndepărtează miezul, lăsând…
-
Dulceaţă de smochine
Smochinele se curăţă de coajă. Apa şi zahărul se pun pe foc. Când începe să fiarbă se adaugă smochinele.…
-
Dulceaţă de cireşe amare
Se scot sâmburii de la cireşe. Peste cireşele amare se pune zahărul, proporţia fiind de 1:1. Se pune pe foc.…
-
Dulceaţă de nuci verzi
Nucile bine alese, se curăţă de coaja verde, astfel încât să rămână nuca complet albă, apoi se pun imediat…
-
Dulceaţă de bujori de munte
Florile de bujori se curăţă de codiţe şi frunzuliţe. Jumătate din cantitatea de flori se freacă cu sare…
-
Dulceaţă de gutui cu nuci
Gutuile se spală, se curăţă de seminţe, apoi se taie cubuleţe. Se stropesc cu sucul de lămâie. Se pune…
-
Compot de struguri
Boabele de struguri se desprind de pe ciorchine şi se spală foarte bine sub jet de apă rece. În borcanele…
-
Dulceaţă de zmeură
Zmeura se spală într-o sită şi se lasă la scurs. Se pune apoi în cratiţa în care faceţi dulceaţa (care…
-
Dulceață din flori de salcâm
Se fierbe apa cu zahărul până se obţine un sirop gros. Florile se salcâm se spală îm apă rece, li se îndepărtează…
-
Dulceaţă de gutui
Gutuile se spală foarte bine de puf, se îndepărtează căsuţa cu seminţe, se taie cubuleţe şi se stropesc…
-
Compot de piersici
Se aleg piersici bine coapte şi sănătoase. Se spală foarte bine îndepărtând puful de deasupra. Se aşează…
-
Gem de caise
Caisele se spală şi li se scot sâmburii. Se pun într-o cratiţă şi se adaugă zahărul. Se lasă aşa cam…
-
Dulceață de mure
Se toarnă zahărul peste mure. Se lasă până lasă zeamă (cca 1 h), apoi se pune pe aragaz la foc mic. Se…