Tartă cu spanac şi ou fiert
(Torta Pasqualina)- Ingrediente
-
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 500 grame făină
- 200 grame unt la temperatura camerei
- 50 mililitri iaurt
- 1 linguriță sare
- 1 plic praf de copt
- Umplutura la tarta cu spanac şi ou
- 6 ouă
- 1 ½ kilograme spanac
- 3 linguri ulei
- 200 mililitri smântână
- 1 ceapă uscată
- 1 legătură ceapă verde
- sare
- piper
- suc de lămâie de la jumătate de lămâie
-
Preparăm "Umplutura la tarta cu spanac şi ou"
Spanacul se spală şi se curăţă, apoi se pune la fiert timp de 15-20 de minute.
Se scurge şi se toacă mărunt.
Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se pune la călit în ulei pentru câteva minute.
Se adaugă spanacul tocat şi se lasă pe foc încă 15 minute.
Dacă este prea uscat se mai adaugă puţină apă.
Se ia de pe foc şi se adaugă smântâna, sarea, piperul şi zeama de lămâie.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Untul moale se amestecă cu sarea, iaurtul, gălbenuşul şi oul întreg.
Se adaugă făina şi praful de copt şi se frământă uşor până se obţine un aluat omogen.
Se înveleşte în folie de plastic şi se bagă în frigider pentru o oră.
Aluatul se împarte în două din care se întind două foi subţiri.
Se unge cu unt o formă rotundă cu diametrul de 26 cm, cu inel detaşabil.
Se aşează una dintre foi.
Peste foaie se pune umplutura.
În compoziţie se fac 5 adâncituri pe margine, cu dosul unei linguri şi o adâncitură pe mijloc.
Se sparg ouăle şi se aşează în fiecare din aceste adâncituri.
Se acoperă cu cealaltă foaie.
Din resturile de aluat rezultate la aşezarea aluatului în tavă, se fac nişte ornamente, cu care se decorează tarta.
Se unge cu gălbenuşul amestecat cu lapte.
Se bagă în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru 40-50 de minute, până se rumeneşte frumos.
Această reţetă a fost inspirată de aici.