Castraveţi murați în saramură

Mod de preparare
citeşte reţeta
 
 
salvează reţeta
 

Se spală bine castraveţii în apă rece.

Se curăţă usturoiul.

Se curăţă hreanul şi se taie felii subţiri, aproximativ 4-6 felii din fiecare rădăcină de hrean.

Se spală beţele de mărar cu floarea de mărar în apă rece.

Se spală crenguţele cu frunze de vişin în apă rece.

Se foloseşte un borcan de 10 kg.

Pe fundul borcanului se formează un pat din beţe de mărar, hrean şi usturoi.

Se aşează apoi succesiv un strat de castraveţi aşezaţi cât mai compact şi uniform şi apoi un strat din beţe de mărar, hrean şi usturoi. Printre castraveţi se mai pune floare de mărar.

Deasupra, la gura borcanului se realizează un strat din beţe de mărar, hrean şi usturoi, la care se mai adaugă şi crenguţele cu frunze de vişin.

Se prepară saramura din apă cu sare. Se folosesc aproximativ 12 g sare la 1 l apă.

Se fierbe saramura preparată. Se gustă de sare. Se decantează impurităţile.

Saramura clocotită se toarnă peste castraveţi până se acoperă în întregime castraveţii. (ATENŢIE: a nu se turna direct peste borcan pentru a nu se sparge)

Se lasă borcanul acoperit cu o farfurie 2-3 zile până ce se observă ca s-a opalizat saramura.

Când se observă opalizarea saramurii, aceasta se rastoarnă într-o cratiţă şi se pune la fiert. Se completează cu 1-2 ceşti de apă şi o linguriţă de sare.

Castraveţii se spală bine cu apă rece fără a fi scoşi din borcan. Se spală de mai multe ori până ce apa rezultată este limpede.

Apa clocotită se toarnă peste castraveţii spălaţi. Este indicat ca apa sa fie turnată cât mai fierbinte peste castraveţi cu un ibric sau polonic în jet în centrul borcanului, deasupra castraveţilor.

A doua zi se repetă operaţiunea de fierbere a saramurii şi spălare a castraveţilor.

Imediat dupa ce s-a pus saramura clocotită peste castraveţi se pun capacele.

Dacă nu aveţi borcane cu capace, borcanele se pot lega cu celofan şi sfoară.

Se urmăreşte să nu se umfle sau să pocnească celofanul.

După 1-2 săptămâni saramura ar trebui să se limpezească, acesta fiind semn că procesul de fermentaţie s-a oprit şi castraveţii s-au murat şi conservat foarte bine.

Etichete: castraveti | muraturi | conserva
(17 voturi) Votează şi poți lăsa review!

Rețeta mai nouă   Amandină Amandină

publicitate
Comentarii (0)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Hai să gătim
Calebatuta.ro