Zacuscă de vinete pentru iarnă
Se coc vinetele, gogoşarii şi ardeii.
Se curăţă şi se lasă să se scurgă.
Se înlătură cotoarele şi toate seminţele de la ardei şi gogoşari şi se taie ca tăiţeii.
Vinetele se toacă.
Ceapa tăiată peştişori se pune la prăjit cu uleiul până începe să se moaie.
Se adaugă vinetele tocate, gogoşarii şi ardeii tăiaţi, precum şi zeama de la 4 kg de roşii fierte şi strecurate.
Se sărează. Se lasă să se prăjească amestecând continuu cu lingura până scade tot bulionul.
Se umplu borcanele (numai trei sferturi), se acoperă cu celofan dublu, se leagă şi se fierb pe baie de apă 25 min din clipa când începe să clocotească apa.
Se lasă să se răcească borcanele în apa în care au fiert, apoi se aşează la loc uscat şi răcoros.