Tobă de porc
(Prepararea tobei)Capul şi urechile porcului se rad bine, se spală (după ce au fost pârlite) şi se pun la fiert împreună cu limba şi cu 250 g slănina, bucăti de şorici, sare, 2-3 foi de dafin, câteva boabe de ienibahar.
Se lasă să fiarbă până când carnea se poate desface usor de pe oase (aproximativ 1,5 - 2 ore). Se lasă să se răcească în apa în care au fiert.
Apoi se taie totul in bucati de 4-5 cm lungime.
Se pun toate într-un castron mare, se adaugă 2-3 căni din zeama în care au fiert (după ce a fost strecurată) în care s-au pus 2-3 căţei de usturoi pisat, o linguriţă de coriandru şi sare.
Se amestecă bine şi se umple stomacul porcului (curăţat bine), se adaugă un pahar, doua din zeama strecurată în care a fiert capul porcului.
Stomacul nu trebuie umplut prea tare ca să nu plesnească la fiert. Se leagă foarte strâns (sau se coase cu aţă), se înţeapă de mai multe ori cu acul, se aşează într-un vas cu apă rece şi se pune la fiert.
Imediat ce începe să se umfle, se fac câteva înţepături şi se lasă până începe să clocotească, apoi dă focul la mic, ca să fiarbă foarte încet.
Se întoarce, se mai fac câteva înţepături şi se lasă să fiarbă încă 20-30 min.
Se scoate din apă, se aşează pe un fund de lemn, deasupra tobei se aşează alt fund de lemn, iar peste el o greutate. Se ţine astfel la rece până a doua zi.
Toba preparată astfel trebuie consumată în 8-10 zile. Dacă se afumă, se păstrează mai mult.
-
milica21 Dec.2016
Asa se face tobita! Superba!
-
milca06 Dec.2016
superb!
-
dana12 Dec.2015
Este cea mai buna reteta.Asa mi-o aduc si eu aminte de la bunica.O prepar de ani buni,dar voiam sa vad ce reteta foloseste Delicatesa.ro.
-
bunu mimi18 Dec.2014
O reteta perfecta si sugestiv ilustrata. In decursul anilor o problema deosebita a constituit-o fiertul tobei, cind se mai intimpla sa crape si sa curga continutul.Preventiv, de fiecare data,,introduc toba inaintede a fierbe intr-un saculet din pinza rara sau chiar o soseta de dama noua.
-
eleny16 Mar.2014
o reteta minunata - am sa o pregatesc si eu
-
Lucica30 Dec.2013
O reteta foarte buna.Multumim!
SARBATORI FERICITE! -
muscalu m27 Dec.2012
reteta este foarte buna ,poti adauga boia dulce si iute ,cimbru si usturoi 2_3 catei in plus fata de reteta si inlocit coriandru cu cimbru din piata.Nu se pune ficat,bosog sau splina inrest tot ce are porcu ca organe.Bravo....LA MULTI ANI CU SANATATE.
-
carutasu23 Dec.2012
foarte bunaaaaaaaaaaa