Lebăr de casă
Organele de porc se spală foarte bine cu apă rece.
Toate se pun într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă.
Se adaugă sare şi foi de dafin şi se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
Când organele sunt fierte se scot într-un castron şi se lasă să se răcorească puţin.
Apoi se dau prin maşina de tocat.
Peste tocătura de organe se adaugă usturoiul pisat.
Se amestecă bine cu zeamă în care au fiert organele, astfel încât la final compoziţia să fie cremoasă, nu uscată.
Se potriveşte gustul cu sare şi piper, apoi se umplu cu acest amestec maţele foarte bine spălate. Trebuie ca maţele să nu fie foarte pline; compoziţia se turteşte pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe.
Se leagă capetele maţelor cu sfoară.
Se pun la fiert în apă rece.
Când încep să fiarbă se fac câteva înţepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii (se eliberează presiunea formată în interior). Se fierb la foc mic timp de 30 minute.
După ce au fiert se scot şi se lasă să se răcească. Se păstrează la rece.
Se serveşte rece cu muştar, pe masa de Crăciun şi nu numai.
-
milica21 Dec.2016
Reteta super, preparare eleganta,! Felicitari ! Astept mostre!!!
-
melania sandu22 Dec.2016
foarte explicita reteta,Multumesc.
-
milica12 Dec.2016
super!
-
Nadia08 Dec.2016
bun
-
Adina20 Dec.2013
Arata minunat! Am s-o incerc si eu zilele acestea. dar spune-mi, te rog, ceapa se da si ea pe masina de tocat sau o folosim doar la fiert.
Sarbatori fericite!! -
mihai29 Nov.2013
Cred ca este o reteta foarte buna. Multa Bafta la preparatele de Craciun. Craciun Fericit si La Multi Ani!
-
Gina20 Dec.2012
Excelenta reteta si foarte clare explicatiile.
Va multumesc.
Craciun Fericit si La Multi Ani!