Tartă cu brânză telemea și roșii
Se amestecă făina cu untul şi un praf de sare.
Se frământă până se obţin nişte firimituri. Se adaugă cimbru
şi 2-3 linguri de apă rece pentru a lega aluatul.
Se frământă până se omogenizează, se înveleşte în folie de plastic şi se dă la frigider pentru 20 de minute.
Aluatul rece se întinde într-o tavă pentru tarte,
insistând pe pereţii formei, astfel încât să depăşească puţin marginea.
Se căptuşeşte interiorul formei cu hârtie de copt, în care se pun boabe de fasole, cât să acopere toată suprafaţa, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 15 minute. Se scoate hârtia şi boabele din formă şi se mai coace încă 5 minute, pentru a se rumeni la suprafaţă.
Între timp se pregătesc ingredientele pentru umplutură.
Smântâna se amestecă cu ouăle
şi pătrunjelul tocat mărunt.
Se condimentează cu sare şi piper.
Ceapa verde se taie şi ea mărunt
şi se căleşte în ulei de măsline.
Roşiile se taie rondele subţiri.
Ceapa călită se întinde uniform pe toată suprafaţa tartei, iar peste ceapă se aşează rondelele de roşii.
Peste roşii se distribuie brânza telemea tăiată felii,
iar deasupra se toarnă amestecul de smântână, ou şi pătrunjel.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 50-60 de minute, până când se rumeneşte şi se leagă umplutura.
Se serveşte caldă sau rece, simplă sau alături de o salată asortată.