Sarmale de porc în frunză de viţă şi varză
Carnea de porc tocată se amestecă într-un castron cu orezul spălat, ouăle, cele 2 linguri de bulion, sare, piper, condimente pentru sarmale, mărarul tocat şi ceapa tocată mărunt sau dată prin robot.
Frunzele de viţă se opăresc pentru câteva minute, apoi se lasă la scurs.
După ce frunzele de viţă s-au răcorit puţin, se pot înfăşura sarmalele.
Pe mijlocul unei frunze se pune o linguriţă din compoziţie.
Se înfăşoară apoi compoziţia aducând spre interior marginile frunzei.
Frunzele de varză se îndepărtează de pe cotor, apoi se taie din frunză doar partea de jos, cea care nu are nervurile foarte mari.
Sarmelele în frunză de varză se înfăşoară la fel ca cele în frunză de viţă.
Pe fundul cratiţei în care vor fierbe sarmalele se pun beţe de mărar uscat, apoi se aşează sarmalele alternativ, una în frunză de viţă alta în frunză de varză.
După primul rând de sarmale, se pune deasupra varză murată tocată mărunt şi foarte bine stoarsă de zeamă.
De asemenea, se pun bucăţi de kaizer sau orice carne afumată.
Se presară cu busuioc uscat.
Se mai pune un rând de sarmale.
După cel de-al doilea strat se procedează la fel ca după primul, punând varză murată tocată şi bucăţi de afumătură presărate cu cimbru.
Acest ultim strat se poate acoperi cu frunze de viţă şi frunze de varză. În cratiţă se pune apă cât să acopere sarmelele, apoi cratiţa se pune la fiert.
Când începe să fiarbă se adaugă cele 3 linguri de bulion călite în puţin ulei. Se continuă fierberea la foc mic pentru aproximativ 1-1,5 ore.
Se servesc cu mămăliguţă şi smântână, alături de ardei iute în oţet.