Caponata
Vânăta se taie cubuleţe
şi se trage la tigaie cu 3-4 linguri de ulei. Se ţine pe foc până când vinetele se înmoaie şi se schimbă la culoare. Se ia de pe foc şi se pun pe o farfurie cu hârtie absorbantă.
Ţelina se taie fâşii groase se 1 cm
şi se trag şi ele la tigaie cu 2 linguri de ulei. Se ţin pe foc 3-4 minute, apoi se scoate pe o farfurie cu hârtie absorbantă.
Ardeiul se taie triunghiuri
şi se trage la tigaie cu 1 lingură de ulei.
Ceapa se taie solzişori
şi se căleşte în tigaie în uleiul în care s-a călit şi ardeiul.
Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roşiile tăiate cuburi
şi se lasă aproximativ 3-4 minute.
Se adaugă şi celelalte legume,
se completează cu un pahar cu apă,
se condimentează cu sare şi piper,
se adaugă măslinele,
se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să fiarbă înăbuşit.
Se adaugă oţetul de vin roşu
şi caperele,
se mai lasă 2-3 minute şi se ia de pe foc.
Se serveşte caldă garnisită cu pătrunjel.