Urzici munteneşti
E bine ca urzicile să nu fie bătrâne şi să fie roşii pe dosul frunzei.
Se spală foarte bine urzicile (în 3, 4 ape); am trecut prin jet de apă fiecare pâlc de urzici. Se pun la fiert într-o oală să de-a într-un clocot.
Se aruncă apa (nu se pune apă foarte multă deoarece urzicile scad foarte mult).
Se schimbă apa şi se fierb urzicile timp de 15 minute. Nu se va arunca apa în care au fiert a doua oară deoarece va fi necesară. Se scot şi se lasă să se răcească.
Urzicile răcite se toacă cu cuţitul şi se freacă cu 50 grame de mălai.
Se curăţă o ceapă şi se căleşte în ulei.
Se pun urzicile peste ceapa călită.
Se adaugă 3-4 căni din apa în care au fiert urzicile, depinde cât de moale dorim să fie budinca de urzici.
Se lasă să fiarbă 10 minute şi adăugăm în ploaie încă 150-200 grame de mălai.
Lăsăm să fiarbă încă 15 minute şi amestecăm tot timpul, altfel se vor prinde.
Se servesc cu mămăligă şi ouă ochiuri sau simple.