Zacuscă de vară
Se pun la copt vinetele şi ardeii. După ce aceştia s-au copt se lasă la răcit şi se curăţă de coajă.
Atenţie: Se păstrează zeama de la vinete pentru a se adăuga la fiert.
Pe un tocător cu satâr din lemn se zdrobesc vinetele presărate cu sare după care se pun într-un castron şi în continuare se taie ardeii copţi cubuleţe mărunte.
Se curăţă ceapa, se taie mărunt ca pentru salată, se pune într-un vas de 1.5 L cu tot uleiul, după care se dă la foc mic până ceapa capată o patină aurie.
Peste ceapa călită se adaugă roşiile tăiate mărunt, curăţate de pieliţă şi se lasă la fiert circa 10-15 minute pentru omogenizarea compoziţiei.
Se adaugă peste amestecul de ceapă şi roşii, ardeii şi vinetele (cu zeamă cu tot) după care se mai ţine la fiert zacusca înca 15-20 minute până ce compoziţia capătă omogenitate.
În final se drege zacusca cu sare (dacă mai este cazul), boia şi piper după gust.
Atenţie: Amestecarea compoziţiei se efectuează continuu pentru a evita lipirea.