Lasagna
- Ingrediente
-
- mozzarella rasa
- paste lasagna
- Sos de lapte (Bechamel)
- 1½ pahare lapte
- 1 lingură făină
- 1 lingură unt proaspăt
- sare
- Sos ragu pentru paste
- 750 grame carne tocată de vită
- 2 cepe potrivite
- 2 morcovi
- 2 ardei grași
- 4-5 căței usturoi
- ulei de măsline
- rozmarin
- dafin
- sare
- piper
- oregano
- vin roșu
- roșii decojite
-
Preparăm "Sos de lapte (Bechamel)"
Sosul se poate prepară în două feluri: cu faină prăjită sau cu făină neprăjită.
Cu făină prăjită.
Se prăjeşte uşor făina în unt.
Se stinge cu lapte fierbinte turnând câte puţin şi amestecând mereu ca să nu facă cocoloaşe.
Se adaugă sare după gust şi se lasă să fiarbă încet timp de 10 minute. Se serveşte cald. Se pot adăuga şi alte condimente, cum ar fi nucşoară.
Cu făină neprăjită. Se dizolvă făina cu laptele, turnând laptele în făină puţin câte puţin. Se pune la foc mic, amestecând mereu timp de 8-10 minute. -
Preparăm "Sos ragu pentru paste"
Legumele se curăţă şi se toacă mărunt.
Într-o cratiţă se încinge puţin ulei de măsline şi se înăbuşesc toate legumele la foc mare.
Se adaugă apoi carnea tocată de vită şi se amestecă pentru a nu se strânge în cocoloaşe.
Când aceasta este gata (îşi schimbă culoarea), "se inundă" totul în vin roşu (de preferinţă sec) şi se lasă să fiarbă la foc mic până când scade tot vinul (aproximativ 30 de minute).
Este timpul să adăugăm roşiile decojite, mărunţite (se poate folosi şi suc de roşii în amestec cu bulion) şi o crenguţă de rozmarin împreună cu o foaie de dafin.
Se continuă fierberea la foc mic, cu capac. După 10 minute se scoate rozmarinul şi dafinul şi se adaugă sare, piper şi oregano.
Se mai fierbe acoperit încă 10 minute. -
continuăm cu rețeta de bază...
Se pune la fiert într-o oală apă cu sare. Când începe să fiarbă se adaugă pastele (pe rând, câte 3-4) şi se lasă să dea un clocot. Se scot pe un şervet de pânză.
Într-un vas pentru cuptor se adaugă un strat de sos Bechamel (varianta cu făina prăjită la care se adaugă nucşoară măcinată pentru aromă), apoi 3-4 foi lasagna (în funcţie de dimensiunea vasului, cât să acopere toată suprafaţa, fără să se suprapună), un strat de sos de carne, apoi mozzarella rasă.
Se continuă alternând sosul Bechamel, pastele, sosul ragu şi mozzarella, astfel încât în final să avem 3-4 straturi de lasagna. Deasupra, peste paste, se pune mozzarella rasă şi sos Bechamel.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 190 grade, timp de 40 de minute, mai exact până când suprafaţa este frumos rumenită.
Se serveşte caldă.
Se pot încerca combinaţii cu diferite sosuri de roşii sau chiar simplu ketchup.