Cartofi franţuzeşti
Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă în apă cu sare. Se lasă apoi să se răcească, se curăţă şi se taie rondele.
Ouăle se fierb 10 minute, se răcesc, se curăţă şi se taie rondele.
Se prepară sosul astfel: într-un vas se pune o lingură de margarină, se topeşte, se adaugă 1-2 linguri de făină şi se amestecă bine.
Se ia vasul de pe foc şi se adaugă laptele amestecând pentru a nu se face cocoloaşe.
Se adaugă apoi smântâna şi 2 ouă crude.
Caşcavalul şi telemeaua se dau prin răzătoare.
Vasul în care se vor prepara cartofii se unge cu unt.
Începem aranjarea ingredientelor astfel: un strat de rondele de cartofi, unul de ou fiert, apoi caşcavalul şi telemeaua, iar deasupra sos, apoi încă un strat de cartofi, unul de ou, caşcaval, telemea, sos. Ultimul strat este de cartofi urmat de caşcaval, telemea şi restul de sos (care trebuie astfel dozat încă de la început în 3 porţii pentru a ajunge).
Se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 40 minute, până când preparatul prinde o crustă frumoasă deasupra.