Limbă cu ardei și măsline
- Ingrediente
-
- 3 bucăți limbă de porc
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ½ păstârnac
- 1 foaie dafin
- 5-6 boabe ienibahar
- 1 bucată ardei kapia
- 200 grame ciuperci
- 50 grame măsline verzi
- 50 grame măsline negre
- 1 roșie
- 2 căței usturoi
- ulei
- sare
- piper
- 1-2 linguri muștar
- 200 mililitri vin rose
- 1 legătură pătrunjel (frunze)
- Limbă fiartă
- 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1kg)
- 2 cepe
- 1 pătrunjel
- 1 morcov
- 1 foaie dafin
- 4-5 boabe ienibahar
- sare
- sos de hrean (sos de muştar sau sos de bulion)
-
Preparăm "Limbă fiartă"
Se spală limba în câteva ape, se rade cu cutiţul şi se îndepărtează gătlejul, se aşează în cratiţă cu apă rece şi se pune la fiert la foc mic.
După ce se ia spuma, se adaugă ceapa, zarzavatul, ienibaharul, foaia de dafin şi sarea. Se lasă să fiarbă încet, acoperit cu capac, la foc mic, trei ore sau o oră în oala sub presiune.
Se scoate din apă, se aşează pe un fund de lemn şi se curaţă cu ajutorul cuţitului, trăgând pielea de la vârf spre rădăcina limbii.
Se taie felii, se aşează pe o farfurie de servit şi se toarnă pe deasupra sos de hrean, sos de muştar sau sos de bulion. -
continuăm cu rețeta de bază...
Nu am mai mâncat demulticel o limbă, fie ea de vită sau de porc. De fapt, nu chiar așa demult, dacă luăm în considerare și limba pe care am folosit-o în toba de porc de la Crăciun. Dar tot mi-era poftă de un preparat cu limbă. Să fie limbă de porc de data asta, căci asta a sărit mai repede în coșul de cumpărături. Acum vine întrebarea cum să o preparăm. Prima parte e destul de clar, trebuie să fierbem limba cu 1 ceapă, morcov, păstârnac, dafin, ienibahar și sare. Am fiert-o 1 oră la oala sub presiune. Apoi am curățat-o de pieliță și am tăiat-o bucăți.
Să vedem ce folosim în partea a doua! Limba cu măsline și praz e cea mai renumită, nu am făcut niciodată, dar nu am praz și nu-mi arde să mai ies să fac o actualizare de ingrediente. O să încerc să mă limitez la ce găsesc prin casă. Am mai făcut limbă simplă cu roșii, limbă cu roșii și măsline, limbă în sos de smântână, însă dintre toate mi-aduc aminte cu plăcere de limba cu sos de hrean și muștar. Însă dacă pun hrean în mâncare s-ar putea să o manânc singur. Muștarul aș putea să îl folosesc totuși.
De prin frigider, cămară, balcon mai adun: aproape 2 ardei capia roșii, 1 roșie, 1 conservă de ciuperci, măsline verzi și măsline negre.
Strivesc 2 căței de usturoi și îi arunc într-o tigaie cu 1 lingură de ulei încins. Ca nu cumva să se ardă, adaug cubulețe de ardei capia pe măsură ce îl tai. Apoi roșia tăiată cubulețe și ciupercile mărunțite. Adaug un pahar de vin roze. Amestec din când în când, să se înmoaie în egală măsură toate ingredientele. Am adăugat o lingură de muștar, condimentez cu sare și piper. Când văd că rămân legumele aproape pe uscat, le mai adaug câte un polonic din zeama în care a fiert limba, nu de alta, dar nu aș vrea să am legume sufocate de căldură. Am stat puțin pe gânduri dacă să adaug și legumele în care am fiert limba și până la urmă le-am adăugat și pe acestea, după ce le-am mărunțit.
Când se apropie totul de final, adaug și bucățile de limbă de porc. Omogenizez tot amestecul și mai țin puțin pe foc. Adaug o mână de pătrunjel proaspăt tocat și preparatul e gata.
-
Anonim16 Apr.2022
Rapid și gustos!