Limbă în sos de smântână
- Ingrediente
-
- 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1kg)
- zarzavat de supă
- 1 pahar smântână
- 1 lingură unt
- ½ lingură făină
- ½ pahar zeamă în care a fiert limba
- ½ ceapă
- mărar tocat
- Limbă fiartă
- 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1kg)
- 2 cepe
- 1 pătrunjel
- 1 morcov
- 1 foaie dafin
- 4-5 boabe ienibahar
- sare
- sos de hrean (sos de muştar sau sos de bulion)
-
Preparăm "Limbă fiartă"
Se spală limba în câteva ape, se rade cu cutiţul şi se îndepărtează gătlejul, se aşează în cratiţă cu apă rece şi se pune la fiert la foc mic.
După ce se ia spuma, se adaugă ceapa, zarzavatul, ienibaharul, foaia de dafin şi sarea. Se lasă să fiarbă încet, acoperit cu capac, la foc mic, trei ore sau o oră în oala sub presiune.
Se scoate din apă, se aşează pe un fund de lemn şi se curaţă cu ajutorul cuţitului, trăgând pielea de la vârf spre rădăcina limbii.
Se taie felii, se aşează pe o farfurie de servit şi se toarnă pe deasupra sos de hrean, sos de muştar sau sos de bulion. -
continuăm cu rețeta de bază...
Se fierbe limba (vezi Limbă fiartă) şi se taie felii de grosimea unui deget.
Se pune untul într-o cratiţă, se lasă să se înfierbânte şi se prăjeşte în el jumătatea de ceapă rasă.
Se adaugă făina, se stinge cu zeama în care a fiert limba, apoi se pun smântâna şi feliile de limbă.
Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, se adaugă mărarul tocat, după care trebuie să mai dea într-un clocot, două.
Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă.