Fazan la cuptor
Fazanul proaspăt vânat, necurățat de pene, se pune la fezandat cu capul în jos, într-o încăpere cu temperatură scăzută, pentru trei - patru zile.
Se taie aripile de pe lângă corp, coada cu tot cu târtiță și capul cu tot cu gât.
Se curăță de pene fără a se opări, se curăță de intestine și se părlește la flacăra de la aragaz.
Într-un castron suficient de mare se pune fazanul, acoperit de legumele curățate, spălate și tăiate rondele.
Se pregătește o soluţie din vin, sare, piper, cimbru și foi de dafin, se amestecă toate și apoi se toarnă peste fazan și legume.
Se lasă în această soluție pentru 1-2 ore.
Dacă soluția nu acoperă în întregime fazanul, acesta trebuie întors pe toate părțile pentru a fi cuprins de lichid.
După 2 ore se scoate, se acoperă cu felii de slănină pe piept și pe pulpe, se leagă cu ață, se pune în tavă și se toarnă peste el lichidul în care s-a marinat, iar legumele se pun de jur împrejurul fazanului.
Se bagă la cuptor pentru 2-3 ore, timp în care se unge din când în când cu lichidul din tavă.
Dupa ce s-a pătruns bine se scoate din cuptor, se taie ațele cu care a fost legat, se îndepărtează feliile de slănină și se așează pe platou.
Se pune pasărea cu spinarea în sus.
Aripile, capul, târtița se învelesc cu folie de aluminiu la partea de unde au fost tăiate.
Se aranjează în forma păsării capul, aripile și coada, se întăresc cu scobitori și se înconjoară pasărea cu legumele din tavă cu atenție ca să nu atingă penele.
Se consumă fierbinte cu garnituri.