Ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză
Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, cu 12-24 de ore înainte.
Se acoperă cu apă și se pune la fiert.
Se lasă să dea câteva clocote, apoi se scurge zeama și se pune altă apă. Se repetă această operațiune de 3-4 ori.
În ultima apă de fiert, se adaugă câteva linguri de ulei, sare și piper și se lasă să fiarbă boabele, până se strivesc ușor între degete.
Se pregătesc legumele.
Morcovul se taie cubulețe,
ceapa se taie mărunt,
țelina,
ardeiul
și păstârnacul se taie și ele tot cubulețe.
Se adaugă în zeama în care au fiert boabele de fasole, împreună cu aceasta.
Roșiile se dau la robot și se pun și ele alături de celelalte legume. Se lasă să fiarbă până când rădăcinoasele sunt gata.
Separat se fierbe zeama de varză.
Când legumele au fiert,
se adaugă zeama de varză,
cimbru
și leușteanul și se mai dă câteva clocote.
Se servește caldă alături de ceapă roșie.