Cornuri cu gem
În cuva mașinii de făcut pâine se pun ingredientele în următoarea ordine:
apa,
sucul de portocale,
zahărul,
sarea,
borsul,
coaja de lămâie și de portocală,
esența de rom,
margarina la temperatura camerei,
uleiul,
șofranul,
făina,
iar la final, drojdia.
Cuva se fixează în mașină și se pornește programul pentru aluaturi cu drojdie.
La terminarea fazei de frământare, aluatul arată așa,
iar după terminarea ciclului de creștere, arată astfel.
Aluatul se scoate pe masa presărată cu făină și se împarte în 3 părți egale.
Fiecare parte se întinde în câte o foaie groasă de aproximativ jumătate de centimetru.
Se împarte în 8 sau 12 părți radiale, se pune pe fiecare triunghiuleț câte puțin gem sau marmeladă.
Colțurile laturii pe care a fost pus gemul se aduc puțin în interior pentru a-l cuprinde și a evita scurgerea lui în timpul coacerii.
Se rulează formând cornul.
Cornurile astfel pregătite se așează într-o tavă cu hârtie de copt
și se lasă să mai crească pentru 20-30 de minute.
Înainte de a le băga în cuptor se ung cu miere desfăcută în puțină apă. Se coc la 180 grade timp de 30-40 de minute, până se rumenesc frumos.
Când se scot din cuptor, imediat se mai ung iar cu miere, pentru a căpăta luciu.
Se servesc reci sau ușor călduțe.