Găluște cu prune
(Gomboţi cu prune)Cartofii bine spălaţi se pun la fiert în coajă, sau curăţaţi. Când sunt gata, se curăţă şi se strivesc cu presa de strivit cartofi, în lipsa acesteia se dau prin maşina de tocat carne. Pasta de cartofi se pune într-un castron şi se amestecă cu ouăle, făina, o linguriţă de zahăr şi puţină sare. Se face din această compoziţie un sul gros de trei degete, din care se taie bucăţi de grosimea unui deget. Fiecare bucăţică se întinde cu mâna şi în ea se înfăşoară câte o prună fără sâmbure, se rotunjeşte frumos cu mâna muiată în făină.
Când toate galuştele sunt gata, se fierb în apa sărată clocotită. Când găluştele se ridică la suprafaţa apei, sunt fierte. Se scot încet cu lingura de spumă şi se tăvălesc în pesmet rumenit în unt, astfel ca fiecare găluscă să se îmbrace frumos în pesmet.
Găluştele fierte se introduc în cuptor pentru 10-15 minute.
Se aşează pe farfurie şi se presară cu zahăr pudră vanilat. Se servesc calde.