Prăjitură cu mousse de afine și lămâie
- Ingrediente
-
- Blatul la prăjitura cu mousse de afine și lămâie
- 4 ouă
- 120 grame zahăr
- 120 grame fulgi de migdale
- 20 grame cacao
- 2 linguri ulei
- 2 lingurițe amaretto
- Mousse de afine pentru prăjitura cu mousse de afine și lămâie
- 250 grame afine
- 500 mililitri frișcă lichidă
- 150 grame ciocolată albă
- 10 grame gelatină
- Lemon curd
- suc de lămâie de la 2 lămâi
- coajă de lămâie de la 2 lămâi
- 180 grame zahăr
- 90 grame unt
- 3 ouă
- 1 plic zahăr vanilat
- Mousse de lămâie pentru prăjitura cu mousse de afine și lămâie
- 400-500 grame lemon curd
- 500 mililitri frișcă lichidă
- 150 grame ciocolată albă
- 10 grame gelatină
- Glazură de ciocolată pentru prajitura cu mousse de afine și lămâie
- 100 grame ciocolată amăruie
- 100 mililitri frișcă lichidă
-
Preparăm "Blatul la prăjitura cu mousse de afine și lămâie"
Fulgii de migdale se pun într-o tavă și se bagă timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade.
Se lasă să se răcorească puțin,
apoi se rășnesc.
Se obține făina de migdale necesară blatului pentru prăjitură.
Peste făina de migdale se adaugă cacaua
și se amestecă.
Ouăle se separă.
Gălbenușurile se bat cu 2 linguri de ulei.
Albușurile se bat spumă,
apoi se adaugă zahărul
și se bat în continuare, până se obține o bezea tare.
Peste bezeaua se albușuri se adaugă gălbenușurile
și amestecul de făină cu cacao.
Se amestecă ușor cu o paletă, de sus în jos. La final se adaugă și amaretto.
Într-o tavă cu pereți detașabili, cu hârtie de copt pe fund și unsă cu unt pe margini,
se toarnă compoziția
și se coace la 180 grade timp de 20 de minute.
Blatul se lasă să se răcească.
-
Preparăm "Mousse de afine pentru prăjitura cu mousse de afine și lămâie"
Gelatina se pune la înmuiat, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Ciocolata albă ruptă în bucăți,
împreună cu 200 ml frișcă lichidă
se pun pe baie de apă
până când ciocolata se topește și amestecul devine omogen.
Se dizolvă gelatina pe baie de apă,
apoi se toarnă peste amestecul de ciocolată, având grijă ca amestecul să nu aibă o temperatură mai mare de 60 de grade pentru a nu distruge structura gelatinei.
Separat se bate foarte bine restul de frișcă,
apoi se adaugă afinele bine scurse de zeamă
și ciocolata.
Se amestecă cu o paletă.
-
Preparăm "Lemon curd"
Ouăle
se bat cu telul,
apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat
și se amestecă bine cu telul, până se omogenizează.
Se rade coaja de la lămâi
și se adaugă peste ouă,
împreună cu sucul de lămâie.
Vasul se pune pe foc
amestecând continuu pentru a nu se coagula ouăle. După ce amestecul s-a îngroșat,
se adaugă untul
și se mai lasă pe foc pentru 5-10 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
-
Preparăm "Mousse de lămâie pentru prăjitura cu mousse de afine și lămâie"
Gelatina se pune la înmuiat, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Ciocolata albă ruptă în bucăți
împreună cu 200 ml frișcă lichidă
se pun pe baie de apă, până se topește ciocolata.
Se ia de pe foc.
Se dizolvă gelatina pe baie de apă
și se adaugă peste amestecul de ciocolată, având grijă ca amestecul să nu aibă o temperatură mai mare de 60 de grade pentru a nu se distruge structura gelatinei.
Separat, restul de frișcă
se bate foarte bine.
Peste frișca bătută se adaugă lemon curdul,
și ciocolata
amestecând bine.
-
Preparăm "Glazură de ciocolată pentru prajitura cu mousse de afine și lămâie"
Ciocolata și frișca se pun pe baie de apă pănă totul devine un amestec omogen.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Peste blatul rece
se toarnă mousse-ul de afine și se întinde uniform, pe toată suprafața.
Se dă la rece pentru o oră, timp in care se pregătește mousse-ul de lămâie. Când s-a întărit stratul cu afine, se scoate din frigider
și se toarnă peste el mousse-ul de lămâie,
uniform, pe toată suprafața.
Se dă la rece până când se întărește și stratul cu lămâie. Se îndepărtează inelul detașabil
și se porționează.
Se toarnă glazura individual, pe fiecare dintre bucățile tăiate,
apoi se ornează, după preferință.
Se ține la rece până la servire.
-
milica15 Apr.2018
DA! Am analizat si am decis: este cea mai buna prajitura pe care am avut ocazia sa o gust! Este sublima! Felicitari!