Prăjitură cu caramel
- Ingrediente
-
- Blatul pentru prăjitura cu caramel
- 6 ouă
- 200 grame zahăr
- 200 grame nuci măcinate
- 2 linguri făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură cacao
- Cremă de ciocolată albă cu nucă
- 180 grame ciocolată albă
- 350 mililitri frișcă lichidă
- 1 plic gelatină
- 100 grame nuci mărunţite
- 1 plic zahăr vanilat
- Caramel
- 100 grame zahăr
- 40 grame unt
- 75 mililitri frișcă
-
Preparăm "Blatul pentru prăjitura cu caramel"
Se separă albuşurile de gălbenuşuri.
Albuşurile se bat spumă cu zahărul.
Făina se amestecă cu cacaua şi praful de copt.
Nucile se pun într-o tavă şi se bagă la cuptor la 250 grade timp de 5-7 minute. Apoi se lasă să se răcorească şi se mărunţesc.
Peste spuma de albuşuri se adaugă amestecul de făină, gălbenuşurile şi nucile mărunţite.
Se amestecă uşor cu o paletă.
Compoziţia se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30 de minute. Se poate verifica dacă blatul este copt, cu ajutorul unei scobitori.
Se lasă să se răcească.
-
Preparăm "Cremă de ciocolată albă cu nucă"
Ciocolata se topeşte împreună cu 180 ml frişcă lichidă.
Gelatina se pune la înmuiat în apă rece timp de 10 minute. Apoi se dizolvă pe baie de apă. Se adaugă peste crema de ciocolată complet rece.
Se dă la frigider pentru câteva minute, până se încheagă.
Restul de frişcă se bate cu zahărul vanilat, apoi se încorporează crema de ciocolată şi nuca măcinată.
-
Preparăm "Caramel"
Zahărul se caramelizează.
Se ia de pe foc şi se adaugă frişca.
Se pune din nou pe foc până se îngroaşă.
Se adaugă untul şi se ţine pe foc până se obţine o compoziţie groasă ca o smântână.
Se lasă să se răcească.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Blatul rece se taie în două pe orizontală.
Peste una din jumătăţile de blat se pune 2/3 din cremă. Se întinde uniform pe toată suprafaţa.
Peste cremă se pune cea de-a doua jumătate de blat, apoi restul de cremă.
Deasupra se toarnă caramelul rece.
Se uniformizează.
Se decorează după preferinţă, cu nuci trase în ciocolată.
Se porţionează.
Am acceptat cu plăcere provocarea lansată de Andie, aşa că am folosit caramel pentru desert.
-
lili14 Feb.2017
grozav de buna,deliciose cu adevarat tot ce am incercat pe acest sait
-
BUMB DOREL13 Apr.2013
o reteta foarte buna