Lebede cu frişcă
Mod de preparare
Se fierbe apa într-un vas cu untul, sarea şi zahărul.
Se cerne făină pe o hartie albă şi, în momentul în care compoziţia începe să fiarbă, se trage vasul pe marginea aragazului, se toarnă făina dintr-o mişcare şi se amestecă cu energie.
Când pasta nu mai prezintă nici un cocoloş, se dă din nou pe foc, amestecând în continuu, până în momentul în care aluatul se desprinde de pe vas.
Se dă la o parte, se mai amestecă şi, când începe să se răcească, se adaugă ouăle unul câte unul, frecând bine după fiecare.
Se ia cu linguriţa din această pastă şi se dispun mici grămăjoare ovale pe tava neunsă, la distanţe de 3-4 cm. Concomitent se fac cu ajutorul şpriţului un număr egal de gâturi de lebădă în formă de S, exagerat alungite, pentru a imita cât mai bine capul şi gâtul lebedei. Se coc la foc bun cca 30 minute, în care timp se evită deschiderea cuptorului.
Din acest aluat rezultă circa 24 gogoşele şi tot atâtea gâturi.
După ce se răcesc, se taie capacul gogoşelelor, iar acesta la rândul lui va fi taiat în două pe lung, obţinând astfel cele două aripi. Fiind deci în posesia corpului, capului şi aripilor de lebădă, se trece la constituirea păsării. Se umple corpul cu frişcă (cu vârf), se înfige capul la o extremitate a gogoşii, iar aripile se dispun pe laturi, înfipte şi ele cu vârful mai ascuţit în sus. Cu puţină îndemânare şi gust, se vor obţine adevărate lebede graţioase, care se vor pudra din abundenţă cu zahăr pudră şi se vor aranja pe un platou dreptunghiular una în spatele celeilalte.
Este o prăjitură delicioasă şi de mare efect.