Limbă de porc cu maioneză şi castraveţi muraţi
- Ingrediente
-
- 2 bucăți limbă de porc
- 4 bucăți castraveți muraţi
- 5-6 căței usturoi
- 3-4 linguri maioneză
- mărar
- sare
- piper
- Limbă fiartă
- 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1kg)
- 2 cepe
- 1 pătrunjel
- 1 morcov
- 1 foaie dafin
- 4-5 boabe ienibahar
- sare
- sos de hrean (sos de muştar sau sos de bulion)
- Maioneză
- 1-2 gălbenușuri de ou foarte bine fierte şi răcite
- 3 gălbenușuri de ou crude
- 250 grame ulei
- 1 lingură muștar (dacă maioneza se foloseşte la salata boeuf)
- 1 lingură zeamă de lămâie
-
Preparăm "Limbă fiartă"
Se spală limba în câteva ape, se rade cu cutiţul şi se îndepărtează gătlejul, se aşează în cratiţă cu apă rece şi se pune la fiert la foc mic.
După ce se ia spuma, se adaugă ceapa, zarzavatul, ienibaharul, foaia de dafin şi sarea. Se lasă să fiarbă încet, acoperit cu capac, la foc mic, trei ore sau o oră în oala sub presiune.
Se scoate din apă, se aşează pe un fund de lemn şi se curaţă cu ajutorul cuţitului, trăgând pielea de la vârf spre rădăcina limbii.
Se taie felii, se aşează pe o farfurie de servit şi se toarnă pe deasupra sos de hrean, sos de muştar sau sos de bulion. -
Preparăm "Maioneză"
Gălbenuşurile foarte bine fierte şi răcite se pisează cu o furculiţă într-un castron, se adaugă puţin ulei şi se freacă cu mixerul, până se formează o pastă.
Apoi se pune un gălbenuş crud şi se adaugă câte puţin ulei, amestecând fără întrerupere în acelaşi sens.
Când începe să se îngroaşă, se mai adaugă un gălbenuş crud şi din nou câte puţin ulei.
Se procedează astfel până când s-au pus toate gălbenuşurile, apoi se adaugă muştarul (dacă maioneza se foloseşte pentru salata boeuf), puţin câte puţin şi amestecând mereu, şi zeama de lămâie. Se mai adaugă apoi ulei, în porţiuni mici, până se termină întreaga cantitate măsurată iniţial.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Limba de porc fiartă se taie cubuleţe.
Se pune peste maioneză.
Se adaugă castraveţii muraţi tăiaţi cuburi,
usturoiul pisat şi condimentele şi se amestecă.
Se serveşte ca aperitiv.