Prăjitură cu bulion
(Prăjitură Casnica)- Ingrediente
-
- 2 ouă pentru foi
- 300 grame zahăr pentru foi
- 400 mililitri ulei pentru foi
- 100 grame bulion pentru foi
- 1 lingură amoniac stins cu oţet sau zeamă de lămâie - pentru foi
- 2 linguri smântână pentru foi
- făină cât cuprinde - pentru foi
- 1 litru lapte
- 8 linguri griș
- 250 grame zahăr pudră
- 200 grame unt
- esență de vanilie
- 500 grame gem prune sau magiun
- 100 grame nuci prăjite (opţional)
Prima dată se pregătesc foile.
Ouăle se freacă cu zahărul, până când acesta se dizolvă, apoi se adaugă celelalte ingredinte pentru foi. Trebuie să se obţină un aluat ce se poate întinde.
Coca se lasă să se odihnească în frigider câteva minute. Apoi se împarte în 4 şi se coc 4 foi pe fundul tăvii, aproximativ 12 minute la 180 grade.
Între timp, se poate pregăti crema: laptele se pune la fiert, iar când acesta a început să fiarbă se adaugă grişul, în ploaie, amestecând continuu. Se fierbe până se îngroaşă, apoi se lasă să se răcească.
Untul, la temperatura camerei, se mixează cu zahărul
apoi se adaugă crema de griş, rece. Se amestecă.
Se unge o foaie cu jumătate din cremă,
se pune deasupra altă foaie, apoi se unge cu gem, se pune încă o foaie, restul de cremă şi la final cea de-a patra foaie.
Se ţine la temperatura camerei până a doua zi, când se porţionează.