Prăjitură "Budapesta"
- Ingrediente
-
- Nuci pralinate
- 100 grame zahăr
- 100 grame nuci
- Foile pentru prăjitura "Budapesta"
- 125 grame unt
- 1 ou
- 6 linguri lapte
- 6 linguri zahăr
- 1-2 lingurițe amoniac stins cu oţet
- 2 linguri cacao
- 300 grame făină
- Foaia albă pentru prăjitura "Budapesta"
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 1 lingură ulei
- coajă de lămâie
- Crema la prăjitura "Budapesta"
- 1 litru lapte
- 1 ou
- 300 grame zahăr
- 6 linguri făină
- 200 grame unt
-
Preparăm "Nuci pralinate"
Zahărul se pune la topit.
Când zahărul s-a topit, se adaugă nucile întregi.
Se amestecă bine şi se ia vasul de pe foc.
Nucile pralinate se sfărâmă într-un mojar.
-
Preparăm "Foile pentru prăjitura "Budapesta""
Se amestecă zahărul cu oul, untul, cacaua, laptele, amoniacul stins cu oţet şi la final făina.
Se obţine un aluat care se împarte în două.
Fundul unei tăvi se unge cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se coc cele 2 foi, întinzând cu mâna aluatul pe toată suprafaţa tăvii.
Se coc la 200 grade timp de 30 de minute. -
Preparăm "Foaia albă pentru prăjitura "Budapesta""
Se separă albuşurile de gălbenuşuri.
Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Peste ele se adaugă gălbenuşurile bătute cu ulei, făina şi coajă rasă de lămâie.
Se amestecă uşor cu lingura până se omogenizează.
Această compoziţie se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, aceeaşi tavă pe fundul căreia s-au copt şi cele 2 foi pentru prăjitură.
Se coace la 200 grade timp de 20 de minute, până când se face aurie pe suprafaţă. -
Preparăm "Crema la prăjitura "Budapesta""
Într-o cratiţă se pun pe foc oul, zahărul, 4-5 linguri lapte, făina şi când încep să fiarbă se adaugă şi restul de lapte.
Se amestecă continuu pentru a nu se prinde de fundul cratiţei. Se lasă pe foc până se îngroaşă.
Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească puţin, după care se adaugă untul. Se amestecă compoziţia şi se lasă până se topeşte untul. -
continuăm cu rețeta de bază...
Se asamblează prăjitura astfel: se începe cu o foaie neagră, peste care se pune crema caldă.
Peste cremă se pune foaia albă şi peste din nou cremă.
Se pune şi ultima foaie, foaia neagră, şi deasupra restul de cremă.
Se presară deasupra nuci pralinate măcinate. Prăjitura se lasă aşa până a doua zi, când se vor înmuia foile şi o puteţi tăia cu uşurinţă.
-
ioana21 Dec.2012
acum am terminat prajiturica...excelenta!!