Cozonac cu mac
- Ingrediente
-
- 1 kilogram făină
- 50 grame drojdie
- 250 grame zahăr
- 200 grame unt sau ulei
- 2 linguri smântână
- 1 linguriță rasă sare
- 4 ouă
- 300-350 mililitri lapte
- 50 mililitri borș
- untură de porc (pentru uns tăvile)
- 2 gălbenușuri de ou (pentru uns tăvile)
- vanilie
- rom
- coajă de lămâie
- coajă de portocală
- Umplutură cu mac pentru cozonac
- 500 grame mac
- 400-500 mililitri lapte
- 200-250 grame zahăr
- esență de rom
- esență de vanilie
Se pune drojdia într-un lighean.
Se freacă cu un pic de zahăr până se topeşte.
Apoi se adaugă o cană de făină, un pic de lapte şi se amestecă bine.
Se lasă până creşte un pic.
În acest timp se bat ouăle cu zahărul până se face spumă şi se topeşte zahărul în totalitate.
Se adaugă mirodeniile şi răzătura.
După ce a crescut plămădeala, se pune făina, ouăle bătute cu zahăr şi mirodeniile, smântâna, laptele, borşul, sarea şi se începe frământatul.
Se frământă bine până se amestecă în totalitate făina cu restul ingredientelor.
Apoi se începe a se turna câte puţin ulei (unt) şi se frământă în continuare până se termină de încorporat toată grăsimea.
Frământatul trebuie să dureze aproximativ o oră pentru a creşte bine.
Se lasă la crescut 1-2 ore până îşi dublează volumul.
După ce a crescut se împarte aluatul în două pentru doi cozonaci.
Aluatul pentru un cozonac se împarte din nou în două.
Se unge fiecare bucată cu umplutură de mac şi apoi se rulează.
Cele două bucăţi se împletesc.
Şi se pun în tava unsă bine cu grăsimea de porc.
Se lasă la crescut 45-50 minute. După ce au crescut, se ung cu gălbenuş şi se bagă la cuptor la 175 grade, pentru 40-45 minute.
Se face proba cu paiul (cozonacul este copt daca nu se mai prinde aluatul pe pai), se scot din cuptor, se lasă să se răcească un pic în tavă apoi se scot pe hârtie.
-
Cristina05 Jan.2013
Este a 2-a oara cand fac (prima dupa reteta ta) si a iesit f bun cozonacul. Multumesc pt reteta. Dar pt ca nu nu ma pricep la gatit, te rog sa-mi spui care este rolul smantanii si al borsului? Am vazut in alte retete ca se foloseste si ulei. Este vreo diferenta intre reteta doar cu unt si cea in care se pune si ulei?
Cristina