Cozonac cu nucă
- Ingrediente
-
- 1 kilogram făină
- 50 grame drojdie
- 250 grame zahăr
- 200 grame unt sau ulei
- 2 linguri smântână
- 1 linguriță rasă sare
- 4 ouă
- 300-350 mililitri lapte
- 50 mililitri borș
- untură de porc pentru uns tăvile
- 2 gălbenușuri de ou pentru uns cozonacii
- esență de vanilie
- esență de rom
- coajă de lămâie rasă
- coajă de portocală rasă
- Umplutură cu nucă pentru cozonac
- 500 grame nuci măcinate
- 250-300 grame zahăr
- 1-2 căni lapte
- câteva picături esență de rom
- câteva picături esență de vanilie
- 2 linguri cacao
Se amestecă drojdia cu puţin zahăr până devine o pastă omogenă.
Se adaugă făină, lapte (cam 1/4 din cantitate) şi se amestecă bine.
Se lasă la dospit.
Între timp ouăle cu zahărul se bat spumă.
Se adaugă esenţele şi cojile rase.
După dospire, se adaugă făina, smântâna, restul de lapte, borşul, sarea, ouăle bătute cu zahăr şi mirodenii şi se amestecă bine.
Apoi se începe frământatul adăugându-se câte puţin ulei (sau unt) până este înglobat tot. Frământatul trebuie să continue aproximativ 1 oră pentru a creşte bine ulterior.
Se lasă la crescut 1-2 ore timp în care îşi va dubla volumul.
Din aluatul crescut se preia o porţiune cât sa ocupe 3/4 din tava de copt şi se împarte în 2.
Fiecare bucată de aluat se întinde bine. Peste aceasta se întinde umplutura cu nucă.
Se rulează astfel încât să cuprindă umplutura în interior. Apoi câte 2 bucăţi rulate se împletesc între ele formând un cozonac.
În tava unsă cu grăsime se adaugă cozonacul împletit.
Se lasă la crescut 45-50 minute. Apoi se unge cu gălbenuş, se pune zahăr pe deasupra şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 175 grade, pentru 40-45 minute.
Se verifică dacă s-a copt folosind proba cu paiul (cozonacul este copt daca nu se mai prinde aluatul pe pai), se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească.