Cozonac de post cu aromă de citrice
- Ingrediente
-
- 910 grame făină
- 50 grame drojdie
- 320 mililitri suc de portocale
- 190 grame miere de albine
- 100 grame zahăr
- 100 mililitri ulei
- 100 grame margarină
- 50 mililitri borș
- coajă de lămâie de la o lămâie
- coajă de portocală de la o portocală
- esență de rom
- 250 grame nuci pentru umplutură
- 2-3 linguri cacao pentru umplutură
- lapte de soia pentru umplutură
- 50 grame stafide pentru umplutură
- 100 grame zahăr pentru umplutură
În vasul de la maşina de făcut pâine, se pun ingredientele în următoarea ordine: sucul de portocale,
zahărul,
mierea,
borsul,
un praf de sare,
coaja rasă de la o lămâie şi o portocală,
esenţa de rom,
făina,
uleiul,
margarina la temperatura camerei,
iar la final, drojdia.
Vasul se bagă la maşina de făcut pâine, se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie (care durează 1,5 ore), iar când s-a terminat faza de frământare, se mai porneşte încă o dată, astfel încât aluatul să fie frământat timp de o oră.
Între timp, se pregăteşte umplutura: nuca măcinată, cacaua, zahărul, laptele de soia (cât să se umezească nuca) se amestecă
şi se pun pe foc, până se topeşte zahărul. Vasul se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom şi stafidele.
Tăvile de cozonac se ung cu margarină,
după care se modelează cozonacii: se împarte aluatul în 4, se întinde o parte pe o suprafaţă unsă cu ulei,
se distribuie un sfert din compoziţia de nucă,
apoi se rulează.
Se procedează la fel pentru încă o parte.
Cele două părţi se răsucesc între ele,
iar cozonacul obţinut se pune în tava unsă.
Cozonacii astfel modelaţi se lasă să crească la loc cald, timp de o oră, după care se ung cu miere,
se presară cu mac
şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute.
Se scot din cuptor şi se pot unge cu puţină miere pentru a fi mai lucioşi.
Este un desert de post excelent.