Tort egiptean
- Ingrediente
-
- Foile la tortul egiptean
- 6 albușuri de ouă
- 6 linguri zahăr
- 1 ½ linguri făină
- 120 grame alune măcinate sau nuci
- Crema de vanilie la tortul egiptean
- 6 gălbenușuri de ou
- 6 linguri zahăr
- 340 mililitri lapte
- 2-3 linguri amidon
- 170 grame unt
- esență de vanilie
- Crema de frişcă la tortul egiptean
- 250 mililitri frișcă
- 150 grame zahăr
- 120 grame alune măcinate sau nuci
- 1 plic întăritor de frișcă
-
Preparăm "Foile la tortul egiptean"
Albuşurile se bat spumă cu zahărul până se obţine o bezea tare.
Se adaugă alunele măcinate şi făina, amestecând uşor cu lingura, de jos în sus. Alunele pot fi crude sau coapte pentru câteva minute în cuptor, pentru a avea un gust deosebit.
Din compoziţia obţinută se coc 3 foi, pe fundul detaşabil al unei forme de tort, tapetat cu hârtie de copt, la 170 grade timp de 25 de minute. Pereţii detaşabili ai formei se ung cu unt.
-
Preparăm "Crema de vanilie la tortul egiptean"
Laptele se amestecă cu gălbenuşurile, amidonul şi zahărul.
Vasul se pune pe foc şi se amestecă continuu până se îngroaşă ca o budincă.
Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Untul la temperatura camerei se amestecă cu budinca rece.
Se adaugă esenţa de vanilie.
-
Preparăm "Crema de frişcă la tortul egiptean"
Se topeşte zahărul şi se toarnă în strat subţire pe o hârtie de copt.
Se lasă să se răcească, după care se dezlipeşte şi se zdrobeşte.
Se bate frişca cu întăritorul.
Se adaugă zahărul caramelizat zdrobit şi alunele măcinate şi se omogenizează.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Se asamblează tortul alternând o foaie cu 1/3 cremă de vanilie şi 1/3 frişcă, ultimul strat fiind de frişcă.
Se ornează după imaginaţia fiecăruia.
Se bagă la frigider.
A doua reţetă pe care am pus ochii de pe blogul Cerceluşii Marrei, este Tortul egiptean. Dar să nu uităm că Ama ne-a lansat provocarea secretă.