Tort înghețat de ciocolată și cappuccino
- Ingrediente
-
- 50 grame unt pentru blat
- 2 linguri cacao pentru blat
- 50 grame zahăr pentru blat
- 2 linguri făină pentru blat
- 1 plic praf de copt pentru blat
- 1 ou pentru blat
- esență de vanilie pentru blat
- 1 lingură ness pentru spumă
- 125 grame zahăr pentru spumă
- 5 gălbenușuri de ou pentru spumă
- 400 mililitri frișcă pentru spumă
- 4 linguri lichior de cafea sau kahlua, pentru spumă
- 1 plic gelatină pentru spumă
Untul pentru blat se topește pe foc,
apoi se amestecă cu pudra de cacao.
Se ia vasul de pe foc și se adaugă zahărul, amestecând până acesta se dizolvă.
Se mai adaugă și făina, praful de copt,
oul și se omogenizează bine,
iar la final se pune esența de vanilie.
Se toarnă compoziția într-o formă cu pereții detașabili unsă cu unt
și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 10 minute, până devine elastic la atingere. Se lasă să se răcească în formă.
Se pregătește spuma.
Cappuccino se dizolvă în 2 linguri de apă fierbinte și se lasă să se răcească.
Zahărul împreună cu 4 linguri de apă se pun pe foc
și se fierbe până se obține un sirop gros.
Se încorporează siropul fierbinte în gălbenușuri
și se mixează foarte bine până se obține un amestec cremos, deschis la culoare.
Separat, se bate frișca
în care se adaugă crema de gălbenușuri.
Se scoate un sfert din amestec, iar peste restul se adaugă cappuccino și lichior.
Se adaugă trei sferturi din gelatina dizolvată conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se încorporează prin răsturnare.
Spuma astfel obținută se toarnă peste blat și se dă la congelator pentru 30 de minute.
Peste spuma de gălbenușuri pusă separat se toarnă restul de gelatină reîncălzită pentru a se dizolva din nou. Se încorporează,
apoi se toarnă peste spuma de cafea scoasă din congelator, se nivelează uniform și se dă la frigider pentru o oră.
Se scoate inelul detașabil de la formă
și se decorează cu cacao și fulgi de ciocolată albă.