Mucenici moldoveneşti
- Ingrediente
-
- 550 grame făină
- 150 grame zahăr
- 250 mililitri apă călduţă
- 80 grame ulei
- 1 linguriță sare
- 25 grame drojdie
- 50 mililitri apă pentru siropul cu care se unge înainte de a se băga la cuptor
- 1 plic zahăr vanilat pentru siropul cu care se unge înainte de a se băga la cuptor
- 300 mililitri apă
- 150 grame zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă de lămâie rasă
- esență de rom
- miere de albine
- nuci măcinate
Se frământă un aluat din 250 ml apă, 80 ml ulei, 150 g zahăr, sare, drojdie, coajă rasă de lămâie şi făină. Se poate folosi programul de frământat şi dospit al maşinii de făcut pâine (această variantă am ales-o şi eu).
Programul durează 1,5 h, timp în care se pregătesc celelalte preparate.
Pentru siropul cu care se ung mucenicii înainte de a fi băgaţi la cuptor, se amestecă în 50 ml apă un pliculeţ de zahăr vaniliat.
Nucile se macină la maşină.
Se prepară şi siropul final, cu care vom unge mucenicii. Se pun la fiert 300 ml apă cu 150 g zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Se lasă până dă un clocot, apoi se adaugă esenţa de rom şi coaja rasă de lămâie.
Când aluatul este gata crescut, se scoate din recipient pe masa tapetat cu făină şi se împarte în mod egal în 20 de biluţe. Fiecare bilă va fi ulterior modelată sub forma unui mucenic.
O bilă din aluat se tăvăleşte prin făină pentru a nu se lipi de mâini şi se formează un sul subţire şi lung. Se îndoaie pe jumătate şi se împleteşte. Se unesc cele două capete, obţinându-se un covrig, care se mai răsuceşte încă o dată sub formă de 8.
Formele astfel modelate se pun în tava cu hârtie de copt şi se mai lasă la crescut încă o oră.
După ce au crescut în tavă, se ung cu siropul făcut din apă şi zahăr vanilat şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 30 de minute.
Se scot din cuptor şi se stropesc din belşug cu siropul în care am pus coajă rasă de lămâie. Se pot trece direct prin sirop.
Se aşează pe o farfurie, se ung cu miere, iar deasupra se presară cu nucă măcinată.