Mucenici moldoveneşti

Mod de preparare
citeşte reţeta
 
 
salvează reţeta
 

Se frământă un aluat din 250 ml apă, 80 ml ulei, 150 g zahăr, sare, drojdie, coajă rasă de lămâie şi făină. Se poate folosi programul de frământat şi dospit al maşinii de făcut pâine (această variantă am ales-o şi eu).
Programul durează 1,5 h, timp în care se pregătesc celelalte preparate.

Pentru siropul cu care se ung mucenicii înainte de a fi băgaţi la cuptor, se amestecă în 50 ml apă un pliculeţ de zahăr vaniliat.


Nucile se macină la maşină.

Se prepară şi siropul final, cu care vom unge mucenicii. Se pun la fiert 300 ml apă cu 150 g zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Se lasă până dă un clocot, apoi se adaugă esenţa de rom şi coaja rasă de lămâie.
Când aluatul este gata crescut, se scoate din recipient pe masa tapetat cu făină şi se împarte în mod egal în 20 de biluţe. Fiecare bilă va fi ulterior modelată sub forma unui mucenic.


O bilă din aluat se tăvăleşte prin făină pentru a nu se lipi de mâini şi se formează un sul subţire şi lung. Se îndoaie pe jumătate şi se împleteşte. Se unesc cele două capete, obţinându-se un covrig, care se mai răsuceşte încă o dată sub formă de 8.
Formele astfel modelate se pun în tava cu hârtie de copt şi se mai lasă la crescut încă o oră.


După ce au crescut în tavă, se ung cu siropul făcut din apă şi zahăr vanilat şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 30 de minute.


Se scot din cuptor şi se stropesc din belşug cu siropul în care am pus coajă rasă de lămâie. Se pot trece direct prin sirop.Se aşează pe o farfurie, se ung cu miere, iar deasupra se presară cu nucă măcinată.


Etichete: mucenici | miere | sirop
(13 voturi) Votează şi poți lăsa review!

  Rețeta mai veche Baclava Baclava

Rețeta mai nouă   Limbă cu roşii Limbă cu roşii

publicitate
Comentarii (10)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Hai să gătim
Calebatuta.ro