Prăjitură Boema
- Ingrediente
-
- frișcă
- întăritor de frișcă
- nuci măcinate (pentru decor)
- ciocolată rasă (pentru decor)
- Blatul la prajitura Boema
- 6 ouă
- 8 linguri zahăr
- 2 linguri cacao
- 6 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- 1 pahar nuci măcinate
- Siropul la prăjitura Boema
- 100 grame zahăr
- 200 mililitri apă
- esență de rom
- Glazura la prăjitura Boema
- 200 grame ciocolată amăruie
- 50 mililitri frișcă
- 3-4 linguri lapte
- Crema la prăjitura Boema
- 200 grame ciocolată amăruie
- 200 mililitri frișcă lichidă
-
Preparăm "Blatul la prajitura Boema"
Nucile se pun într-o tavă şi se lasă 10 minute în cuptor la 200 grade.
Albuşurile se separă de gălbenuşuri.
Albuşurile se bat spumă cu 6 linguri de zahăr.
Făina se amestecă cu praful de copt şi cacaua.
Gălbenuşurile se bat şi ele cu 2 linguri de zahăr.
Se adaugă peste albuşuri gălbenuşurile spumă şi amestecul de făină.
Se adaugă şi nucile măcinate şi se amestecă uşor cu lingura, de jos în sus.
Compoziţia se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se coace la 200 grade timp de 30 de minute.
-
Preparăm "Siropul la prăjitura Boema"
Zahărul se caramelizează.
Se adaugă apă rece, după care se pune din nou pe foc până se dizolvă zahărul caramelizat. Se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom.
-
Preparăm "Glazura la prăjitura Boema"
Ciocolata şi frişca se pun pe foc până se topeşte ciocolata.
Se adaugă laptele şi se omogenizează bine.
În funcţie de calitatea ciocolatei, se poate pune mai mult lapte, astfel încât glazura să curgă.
-
Preparăm "Crema la prăjitura Boema"
Ciocolata ruptă bucăţi se topeşte pe baie de apă în frişca lichidă.
Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se dă la frigider pentru 1 oră. Apoi se mixează foarte bine.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Blatul rece se taie în pătrate şi se însiropează cu siropul fierbinte.
Se toarnă glazura pe fiecare pătrat de prăjitură.
Se lasă puţin să se întărească glazura, apoi se pune deasupra un inel de cremă, cu ajutorul unui poş.
Peste inelul de cremă se pune frişcă bătură cu întăritor.
Se decorează cu ciocolată rasă sau nuci măcinate.
Reţeta curentă este potrivită pentru provocarea culinară a lunii martie, aşa că poate merge la Cristina, la capitolul frişcă.