Tort de cacao cu nucă
- Ingrediente
-
- 8 ouă pentru blat
- 1 praf sare pentru blat
- 180 grame zahăr pentru blat
- 105 grame făină pentru blat
- 30 grame cacao pentru blat
- 1 plic praf de copt pentru blat
- 500 mililitri lapte pentru cremă
- 60 grame amidon pentru cremă
- 450 grame miez de nucă pentru cremă
- 400 grame unt pentru cremă
- 300 grame zahăr pudră pentru cremă
- 2 fiole esență de rom pentru cremă
- esență de vanilie pentru cremă
- 150 mililitri apă pentru sirop
- 150 grame zahăr pentru sirop
- 50 grame cafea pentru sirop
Se pregăteşte mai întâi blatul:
Făina se amestecă cu praful de copt
şi cacaua.
Se separă ouăle,
iar albuşurile se bat spumă cu un praf de sare.
Se adaugă zahărul, treptat
şi se bate în continuare, până se obţine o bezea tare.
Se pun gălbenuşurile,
şi amestecul de făină cu cacao
şi se amestecă cu paleta de jos în sus.
Compoziţia se pune în tavă cu hârtie de copt
şi se coace la 175 grade timp de 30 de minute.
Cât timp se coace blatul, pregătim crema:
Amidonul
şi laptele
se pun pe foc
şi se amestecă continuu până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Când este rece se adaugă esenţa de vanilie.
Untul, la temperatura camerei,
se freacă cu zahărul pudră,
se adaugă câte o lingură din budincă, până se încorporează toată.
Se pune şi miezul de nucă mâcinat
şi se omogenizează. La final se adaugă esenţa de rom.
Pentru sirop,
se fierbe apa cu zahărul
şi cafeaua,
se lasă să se decanteze şi se strecoară.
Blatul rece se taie în 3 sau 4, în funcţie de cât de gros a ieşit.
Se pune primul blat, se însiropează,
apoi se pune o parte din cremă.
Peste cremă se pune următorul blat, se însiropează
şi urmează apoi încă o porţie de cremă. Se repetă succesiunea blat, sirop, cremă, ultimul fiind un blat.
Tortul se îmbracă în cremă, ce a fost egal împărţită pentru fiecare strat.
La final, se decorează cu nuci caramelizate şi aşchii de zahăr ars.