Tort Smetanik
- Ingrediente
-
- Foile la tort Smetanik
- 200 grame smântână
- 200 grame zahăr
- 2 ouă
- 1 lingură ulei
- 150 grame unt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie
- 1 praf sare
- 720 grame făină
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 100 grame nuci prăjite şi măcinate
- Crema la tortul Smetanik
- 700 grame smântână
- 250 grame zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coajă de lămâie de la 2 lămâi
- 350 grame nuci prăjite şi măcinate
-
Preparăm "Foile la tort Smetanik"
Se freacă untul cu zahărul.
Se adaugă ouăle,
zahărul vanilat,
smântâna,
uleiul,
amestecându-se de fiecare dată cu mixerul.
Se adaugă praful de sare şi bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lămâie.
La final, se adaugă nucile măcinate
şi apoi, treptat, făină până se obţine un aluat care să nu se lipească de mână (cantitatea de făină diferă de la un producător la altul).
Aluatul se lasă să se odihnească timp de 30 de minute. Apoi se împarte în 8 porţii egale.
Din fiecare se întinde câte o foaie care se coace pe fundul unei tăvi rotunde (sau pătrate, dreptunghiulare, după preferinţă), decupându-se surplusul de aluat.
Foile se coc la 200 grade timp de 10 minute.
-
Preparăm "Crema la tortul Smetanik"
Smântâna se bate bine cu zahărul.
Se adaugă zahărul vanilat, coaja de lămâie şi nucile şi se lasă să stea câteva ore la frigider.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Foile se ung cu crema de smântână. Crema se distribuie în cantitate egală pe fiecare foaie şi se ia în calcul şi faptul că trebuie să rămână şi pentru suprafaţa exterioară a tortului.
Se lasă la rece până a doua zi, când se decorează după cum doreşte fiecare.
-
eliza12 Jun.2014
este foarte fun si gustos tortul:D